Erkki Melartin

Erkki Melartin: Songs to Swedish Texts

Brittiäinen levy-yhtiö Toccata Classics on vastikään julkaissut CD-levyllisen Erkki Melartinin ruotsinkielisiin teksteihin tekemiä yksinlauluja. Songs to Swedish Texts tarjoaa 22 laulua, joista useimmat ovat maailman ensilevytyksiä. Solistina levyllä toimii Hedvig Paulig, säestäjinä Ilmo Ranta piano ja Jan Söderblom viulu, muutamassa laulussa. Levyn asiantuntevista taustateksteistä vastaavat Tuire Ranta-Meyer ja Jani Kyllönen. Kaikki laulutekstit löytyvät liitteestä alkukielisinä sekä David Hackstonin englanniksi kääntäminä versioina.

Levy on Erkki Melartin -seura ry:n tuotantoa ja siihen on saatu taloudellista tukea seuraavilta: Svenska Litteratursällskapet i Finland, Svenska kulturförbunden ja Musiikin edistämiskeskus MES.

Levyn voi hankkia edullisesti seuran kautta hintaan 15 euroa + postimaksut. TIlaukset sähköpostitse osoitteella heikki.poroila@gmail.com.

Melartin äänessä vuonna 1935!

Erkki Melartin -seura on saanut haltuunsa harvinaisen äänityksen vuodelta 1935. Ruotsinkielisessä ohjelmassa En rundvandring i Konservatoriet haastattelija Nils-Eric Fougstedt haastattelee Helsingin konservatorion henkilökuntaa 20.5.1935. Vastaamassa ovat konservatorion johtaja Erkki Melartin, urkujensoiton opettaja Elis Mårtenson ja pianonsoiton opettaja Ilmari Hannikainen.

Melartinin pianonsoitosta ei ole säilynyt yhtään näytettä, mutta nyt siis voimme kuulla ainakin hänen ääntään 82 vuoden takaa. Kiitokset menevät nimimerkille “Joulupukki”, joka tämän aarteen seuran käyttöön lähetti.

  

Traumgesicht hurmasi Tampereella!

Kapellimestari Hannu Lintu vieraili pe 27.10.2017 Tampereella ohjelmalla, joka sisälsi myös Melartinin orkesteriteoksen Traumgesicht, op. 70.  Näin Aamulehden Harri Hautala arviossaan, jonka otsikkona on “Melartin heräsi ruususen unesta”: “Melartinin Traumgesicht oli konsertin ‘löytö’. Se on niin lumoavasti soivaa ja dramaturgisesti mukaansa tempaavaa musiikkia, että kappaleen jääminen unohduksiin vuosikymmeniksi on katsottava skandaalimaiseksi laiminlyönniksi.” Myös orkesteri onnistui tehtävässään: “Filharmonialle Melartinin romanttinen ja leiskuva runollisuus oli ehkä läheisempää soitettavaa kuin [Magnus Lindbergin] Ferian vaikeammin hahmottuva juhlavuus.”

Kuten olemme jo aiemmin kertoneet, Hannu Lintu tuo Traumgesichtin jälleen myös pääkaupunkiseudun asukkaiden kuultavaksi perjantaina 24.11.2017 Helsingin Musiikkitalossa, kun Muusikkojen liitto viettää 100-vuotisjuhliaan.

Melartin-terveisiä Heinäveden musiikkipäiviltä 28.−27.6.2017

Heinäveden musiikkipäivillä vietettiin kesäkuun lopussa suomalaisen musiikin juhlaa. Jo toisen kerran Erkki Melartinin musiikki sai näkyvän paikan musiikkipäivien ohjelmassa. Viime vuonna seura oli mukana isolla joukolla ja kustasi jäsenillensä konserttiliput upeaan tapahtumaan. Tänä vuonna vain me varsinainen seikkailijakaksikko, puheenjohtaja ja uusi jäsenemme Kitti Saalonen lähdimme Melartin-seurasta Heinävedelle pidemmäksi aikaa musiikkifestivaalikesän avausta kuuntelemaan.

Automatka sujui niin hilpeissä tunnelmissa, ettei naurusta ollut tulla loppua. Siitä johtui, että käännyin vallan kahdessa eri risteyksessä harhaan, ja ajelimme loppujen lopuksi idyllisiä sivuteitä pitkin perille. Oli kyllä kaiken naurun ja maisemien arvoista. Harmi, että kolmas seuran jäsen Jani Kyllönen joutui tulemaan Heinävedelle omalla autolla niin, että pääsi vielä samana iltana takaisin Helsinkiin. Sukkeluuksia ja hauskoja tarinoita olisi ollut jakaa kolmellekin.

Avajaiskonsertti Heinäveden suuressa ja koristeellisessa puukirkossa tarjosi kerrassaan ainutlaatuisen kokemuksen. Sopraano Riikka Hakola (kuvassa) ja residenssiorkesteri Helsinki Sinfonietta Leif Segerstamin johdolla esittivät ensiksi Kalevalan alkurunoon perustuvan Jean Sibeliuksen Luonnottaren, ja konsertin kaari sulkeutui lopussa upeasti kansalliseepoksemme loppurunoon pohjautuvalla Erkki Melartinin sävelrunolla Marjatta sopraanolle ja orkesterille. Väliin mahtui muitakin teoksia ja niiden ylivoimaisena huippuna Melartinin Traumgesicht. Sen mukana Segerstam suuren visionäärin tavalla johdatteli kuuntelijat ”Himalajan huipun avariin maisemiin”, kuten hän itse teosta luonnehti. Sekä Traumgesicht että Marjatta liikuttivat yleisön tunteita erityisen paljon. Marjatan solistiosuus sopi loistavasti Riikka Hakolalle, joka konsertin jälkeen tunnustautuikin Melartin-faniksi.

Konsertin jälkeen oli selvää, että jatkoimme Kerman keitaalle maailman parhaiden paistettujen muikkujen pariin. Hetken päästä kosken partaalla oleva juhlapaikka täyttyi konsertin tähdistä, orkesterilaisista, musiikkikriitikoista ja Heinäveden musiikkipäivien aktiiveista. Seuraavana aamuna saimme luvan tulla kuuntelemaan Santtu-Matias Rouvalin harjoituksia Sibeliuksen viulukonserton parissa.

 

 

 

Iltapäivällä torstaina ehdimme vielä osallistua baritonien Juha ja Juhana Kotilaisen sekä pianistien Joel Papinojan ja Aura Gon konserttiin ”Laululle − suomalaisia säveliä”.

Piipahdimme vielä ennen paluumatkaa Heinäveden iltatorille, missä Filharmoniset vasket olivat vauhdissa soittaen perinteistä viihde- ja tanssimusiikkia. Taisi puheenjohtajakin olla hetken tanssin pyörteissä − tai pikemminkin taitavan tangokavaljeerin pyörityksessä.

Heinäveden musiikkipäivät ovat ottaneet Melartinin musiikin omakseen. Niinpä mekin suosittelemme tätä korkeatasoista, hauskaa ja välitöntä tapahtumaa kaikille sivujemme lukijoille taas ensi vuonna.   – Tuire Ranta-Meyer, puheenjohtaja

Melartin-seura Korsholman musiikkifestivaalilla 4.8.2017

Korsholman musiikkijuhlien kesän teema oli runollisesti ”Saga och sanning”, eikä millään toisilla kesätapahtumilla ole ollut koskaan niin paljon Erkki Melartinin musiikkia ohjelmassa kuin siellä. Harmillisesti seuran entuudestaan tuttu seikkailija-duo, puheenjohtaja ja uusi jäsen Kitti Saalonen, ehtivät vain Melartinin 5. sinfonian esitykseen elokuun 4. päivän iltana. Monet Melartinin kamarimusiikkiteokset eri kirkoissa ja juhlapaikoissa esitettynä jäivät tällä kertaa kuulematta.

Paikkana oli historiallisen upea Vaasan kaupungintalo, ja konsertin johti kapellimestari Ari Rasilainen. Ohjelmassa oli myös Ravelin painokonsertto vasemmalle kädelle, ja sen esitti festivaalin väistyvä taiteellinen johtaja Henri Sigfridsson. Hänet myös seppelöitiin konsertin lopuksi kiitoksena kuluneista vuosista.

Seuran seikkailijaduon vierailua Vaasassa arvostettiin niin, että heidät kutsuttiin myös festivaalin päätöskaronkkaan. Siitä oli huvin lisäksi myös hyötyä, sillä puheenjohtaja pääsi puffaamaan Melartinin säveltuotantoa Koblenzissa toimivalle kapellimestari Ari Rasilaiselle. Tämä lupaili ottaa keväällä 2018 5. sinfonian ohjelmistoonsa Saksassa ja oli kiinnostunut myös sinfonioiden kokonaislevytyksestä. Ehkäpä seuraava Melartin-seuran matka suuntautuukin Saksaan Rasilaisen konserttiin!

Tuire Ranta-Meyer, puheenjohtaja