Historiallinen uutisarkisto – Old articles

Tänne on koottu kronologisessa järjestyksessä Erkki Melartin -seura ry:n vanhoilla kotisivuilla olleet uutiset vuosilta 2006-2016.

15.05.16 – Melartin ja Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin 100-vuotisjuhla – Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri on viettänyt 100-vuotisjuhlaansa ja siihen liittyen on tehty Ylen Teemalla Tuire Ranta-Meyerin haastattelu Melartinin merkityksestä tuon toiminnan käynnistäjänä sekä visuaalisesti erittäin korkeatasoinen konserttitaltiointi Rake-salista, jonne oli pystytetty historiallinen toisinto Melartinin johtamasta ensimmäisestä konsertista. Harvoin on nähty noin esteettisesti toteutettua kuvausta! Ohjelmassa on pari Melartinin teosta, kuten oli myös 100 vuotta sitten.

Kuuntele täältä! Rake-konsertti löytyy linkin alta kohdasta ”Sadan vuoden sävelet” ja tuossa konsertissa kuullaan Melartinilta Prinsessa Ruususen, op. 22 alkusoitto (noin kohdasta 18’00) ja Leo Funtekin sovittama orkesterisarja pianosonatiinista op. 84 (noin kohdasta 24’00). Tuire Ranta-Meyerin haastattelu puolestaan löytyy kohdasta ”Mikä merkitys oli Sibelius-Akatemian orkesterin ensikonsertilla?”

22.11.15 – Melartinin viulusonaatti op. 10 la 28.11.2015 klo 15 – Lauantaina 28. marraskuuta klo 15 järjestetään Sinebrychoffin museossa (Bulevardi 40) konsertti, jossa kuullaan Erkki Melartinin viulusonaatti op. 10, E-duuri. Sen esittävät Sini Virtanen, viulu ja Henrik Järvi, piano. Konserttiin on vapaa pääsy. Suosittelemme lämpimästi!

08.06.15 – Irma Melartin on kuollut – Säveltäjä Erkki Melartinin muistoa monella tavalla vaalinut Irma Melartin on kuollut 2.6.2015 rauhallisesti unessa 101:n vuoden iässä. Erkki Melartin -seura kunnioittaa kunniajäsenensä muistoa. Irma oli ihana ihminen!

10.05.15 – Melartinin ensimmäisen sinfonian käsikirjoitusluonnos Kansalliskirjastolle – Kansalliskirjasto on saanut kokoelmiinsa harvinaisen laajan ja kattavan sinfonialuonnoksen käsikirjoituksen. Lue täältä lisää!

29.12.14 – Ennenkuulumatonta Melartinia Laura Pyrrön ja Jouni Someron uudella levyllä – Sopraano Laura Pyrrö ja pianotaiteilija & sovittaja Jouni Somero ovat julkaisseet CD:n Laps’ Suomen (FC-Records FCRCD-9755, p2014), joka sisältää yksinlauluja ja yksinlaulusovituksia Melartinilta ja muutamalta muulta kotimaiselta säveltäjältä (Madetoja, Pacius, Järnefelt, Oskar Merikanto ja Kaski). Melartin-osuudessa on muutaman klassikon (Minä metsän polkuja kuljen, Mirjamin laulu I, Mirjamin laulu II, Nuori Psyyke) lisäksi todellisia harvinaisuuksia:
Indiaani, op. 4:2 (edellisen kerran levytetty vuonna 1906!)
Mirjamin laulu III, EM156:3 (samasta näytelmästä Meiram kuin laulut I ja II, mutta tätä laulua, jonka tekstinä on tuttu “Kell’ onni on se onnen kätkeköön” ei ole koskaan aikaisemmin levytetty; tässä laulu on Jouni Someron yksinlaulusovituksena)
Lumpeenkukka, op. 17:1 (ei ole koskaan aikaisemmin levytetty)
Ainon aaria koivulle oopperasta Aino, op. 50 (tässä Someron yksinlaulusovituksena, joka on myös aiemmin levyttämätön versio)

21.12.14 – Erkki Juhani Melartin 8.12.1934 – 6.12.2014 – Säveltäjämestarimme nimikaima, röntgenlääkäri Erkki Juhani Melartin on kuollut vain kaksi päivää ennen kuin olisi viettänyt 80-vuotispäiväänsä. Erkki Melartin -seura kunnioittaa jäsenensä muistoa. Erkki Juhani Melartin ehti ennen kuolemaansa julkaista aforismikokoelman Pilkkeessä puun luonto, jonka monet viisaat mietelmät kertovat laajasta ja syvällisestä elämänkokemuksesta.  Monipuolinen muistokirjoitus löytyy ProAforismi-sivustolta.

31.10.14 – Erkki Melartinin jousitrio op. 133 konsertissa 11.1.2015 – TEOS – Suomalaisen kamarimusiikin konserttisarja Helsingin kaupungintalon juhlasalissa tarjoaa sunnuntaina 11. tammikuuta 2015 klo 14-15 myös Melartinia. Tuolloin kuullaan jousitrio op. 133 (1926) sekä Sibeliuksen pianokvintetto g-molli (JS159). Esiintyjinä ovat Roope Gröndahl, piano, Kreeta-Julia Heikkilä ja Siljamari Heikinheimo, viulu, Dalia Stsevska, alttoviulu, Tuomas Lehto, sello. Tilaisuus on maksuton, mutta paikkasi kannattaa varmistaa noutamalla ilmainen pääsylippu ennakkoon viikkoa ennen kaupungintalon Virka Infon neuvonnasta, Pohjoisesplanadi 11–13/Sofiankatu 1.

03.04.14 – Puheenjohtaja Tuire Ranta-Meyerin tervehdys Tarvaspään Lied-iltaan – “Erkki Melartin -seuran puolesta esitän tervehdyksen ja kiitokset konsertin esiintyjille ja Yrjö Kilpinen -seuralle. Harmillisten yhteensattumien takia en päässyt tänään mukaan, vaikka puheenjohtajanne Jaakko Kortekankaan kanssa tästä yhteistyöstä seurojemme välillä sovittiin hyvissä ajoin. Tärkeintä kuitenkin on, että itse idea eli nimikkoseuramme säveltäjän Melartinin laulumusiikki on päässyt esille Tarvaspäässä. Hienoa!

Vaikka olen tutkinut Melartinia ja hänen musiikkiaan jo lähes 25 vuoden ajan, olen varma siitä, että hänen musiikistaan ja erityisesti yksinlauluistaan on vielä löydettävissä uusia, ehkä jopa salaisia aspekteja. Melartin on jossain määrin arvoituksellinen eikä aina ole helppo ymmärtää hänen valintojaan. Laulumusiikkikaan ei avaudu kokonaisuutena, koska se esiintyy melko hajanaisena kokoelmana erikielisiä ja eri tyylisiä teoksia. Minulle itselleni oli 2000-luvun alussa erittäin merkittävä asia, että Jaakko Kortekangas julkaisi levynsä Nuori Psyyke. Sen avulla näköalat suomenkielisiin lauluihin, erityisesti Koskenniemen ensikokoelmaan sävellettyihin, avatuivat ihan uudenlaisina. Haluan tässä vielä erikseen kiittää Jaakko Kortekangasta ja Ilkka Paanasta siitä, että levy aikoinaan syntyi!

Melartin-seurassa on virinnyt ajatus saada myös ruotsinkielisiä lauluja esiin ja yleisön kuultavaksi. Ruotsi oli Melartinin äidinkieli ja hän tunsi itse henkilökohtaisesti aikansa merkittäviä skandinaavisia runoilijoita. Myöhempinä vuosina Jarl Hemmer oli Melartinille tärkeä – niin runoilijana kuin perheystävänä. Jo pelkästään Hemmer-laulut ansaitsisivat lähempää tutkimista ja tulkintaa. Siksi Melartin-seura on iloinen siitä, että Hedvig Paulig on nyt perehtynyt ruotsinkielisiin yksinlauluihin ja valinnut tähän konserttiin oman hienon kokonaisuutensa. Kiitos siis Hedvigille ja pianisti Gustav Djupsjöbackalle.

Säveltäjäseurojen yhteistyö voi tuottaa mielenkiitoisia polkuja ja mahdollisuuksia edistää sekä laulumusiikkia että merkittävien säveltäjiemme elämäntyön säilymistä. Kiitos Kilpinen-seuralle aktiivisuudesta ja menestystä tulevaisuuden projekteille.

Tuire Ranta-Meyer – Erkki Melartin -seuran pj, Melartin-tutkija

22.03.14 – Melartinia Tarvaspään Lied-illassa to 3,4.2014 klo 18-20 – Gallen-Kallelan museossa on tarjolla harvinaista herkkua, kun Yrjö Kilpinen -seuran ja Erkki Melartin -seuran yhteistyöllä toteutetaan torstaina 3.4.2014 Lied-ilta, säveltäjinä Erkki Melartin ja Olli Kortekangas. Laulut kuullaan kahteen kertaan ja väliajalla on tilaisuus keskusteluun. Illan laulusolisteina ovat Hedvig Paulig ja Jaakko Kortekangas ja pianistina Gustav Djupsjöbacka. Pääsyliput maksavat 20 euroa. Tervetuloa!

22.03.14 – Matka Melartinin Karjalaan 12.-15.9.2014 – Erkki Melartin -seura toteuttaa syksyllä pitkään vireillä olleen seuramatkan Erkki Melartinin lapsuudenmaisemiin Karjalaan. Mukaan ovat tervetulleita kaikki halukkaat, jäsenyys ei ole ehtona.  Matkan hinta on 560 euroa (yhden hengen huoneesta lisähinta 75 euroa, omasta viisumista alennusta 65 euroa). Kyösti Toivosen yhdessä seuran kanssa suunnittelema ohjelma on kulttuuripainotteinen, mutta tavattoman monipuolinen. Sitovat ilmoittautumiset 30.5.2014 mennessä suoraan Kyösti Toivoselle joko sähköpostilla (kyosti.toivonen@mahimi.fi) tai kirjeitse Tervatie 4 C 15, 15870 Hollola. Ohjelman voi pyytää myös seuran sihteeriltä (heikki.poroila@gmail.com).

22.03.14 – Melartin-seuran kokouksessa 28.4.2014 vieraana Hedvig Paulig – Erkki Melartin -seuran sääntömääräinen kevätkokous pidetään maanantaina 28.4.2014 klo 18 Metropolian päärakennuksen (Bulevardi 31) juhlasalissa. Vieraana meillä on sopraano Hedvig Paulig, joka kertoo Melartinin ruotsinkielisistä lauluista. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet!

26.04.12 – Erkki Melartinin kolmannen sinfonian jäljillä – Erkki Melartinin kolmas sinfonia kuullaan perjantaina 27.4.2010 ensimmäisen kerran puhtaaksikirjoitetusta partituurista. Radion sinfoniaorkesteria johtaa Sakari Oramo. Konsertin väliajalla klo 19.35 kuullaan toimittaja Kare Eskolan ohjelma Erkki Melartinin kolmannen sinfonian jäljillä, jossa hän haastattelee Melartin-tutkija Tuire Ranta-Meyeriä ja sinfonian puhtaaksikirjoitustyön tehnyttä Jani Kyllöstä. Konsertti ja keskustelu ovat kuultavissa Ylen Areenalta.

10.04.11 – Uusi Melartin-levy ilmestynyt, pianistina Maria Lettberg – Pianisti Maria Lettberg on levyttänyt kokonaisen CD:n verran Erkki Melartinin keskeistä pianotuotantoa nimellä Soloklavierwerke (Crystal Classics). Huhtikuun ensimmäisenä ilmestynyttä levyä kannattanee kysellä lähinnä Fugasta. Vertailu Melartin-seuran julkaisemaan Anime sole -levyyn on kiintoisaa, koska pääosa teoksista on samoja, mm. Der traurige Garten, op. 52, Fantasia apocaliptica sekä 24 preludia, op. 85.

26.11.10 – Melartin-seuran stipendi Trio Serenolle – Erkki Melartin -seuran myöntämä 500 euron stipendi Savonlinnan tämänvuotisten Melartin-kamarimusiikkikilpailuiden parhaasta Melartin-esityksestä on myönnetty Trio Serenolle (Lahden konservatorio). Triossa soittavat Sanni Saarinen viulua, Viola Uotila selloa ja Anton Uotila pianoa. Stipendin luovutti voittajille seuran hallituksen jäsen, laulaja Jaakko Kortekangas.

02.11.10 – Erkki Melartinin sormus luovutettu pianotaiteilija Tuija Hakkilalle – Valtion säveltaidetoimikunta on myöntänyt 15 000 euron suuruisen säveltaiteen valtionpalkinnon 2.11.2010 pianotaiteilija Liisa Pohjolalle. Säveltaiteen valtionpalkinnon jaon yhteydessä Pohjola luovutti Erkki Melartin -tunnustuspalkinnon, timanttisormuksen, valitsemalleen seuraajalle Tuija Hakkilalle. Testamentissaan Melartin lahjoitti 10 pienen timantin ympäröimän sinisafiirisormuksen annettavaksi naispuoliselle säveltaiteilijalle ja tältä edelleen sopivalla hetkellä seuraavalle luovutettavaksi. Melartin toivoi sormuksen antavan voimaa kilvoitteluun ja aina korkeammalle pyrkimiseen taiteilijan uralla.

Sormuksen ensimmäinen haltija oli laulajatar, laulunopettaja Alexandra Ahnger (1859-1940), joka lahjoitti vuorostaan sormuksen ennen kuolemaansa säveltäjä Helvi Leiviskälle (1902-1982). Helvi Leiviskä lahjoitti sormuksen vuonna 1981 Liisa Pohjolalle. Sormuksen neljäs haltija on siis marraskuusta 2010 alkaen musiikin tohtori, monipuolisena kamarimuusikkona, pianistina ja fortepianistina tunnettu Tuija Hakkila

Sormus, alkujaan geometrinen ympyrä, on muuttunut ihmisten mielissä uskollisuuden symboliksi. Helvi Leiviskä sanoi sormuksen lahjoitustilaisuudessa 1981 uskollisuuden merkitsevän muusikon työssä kilvoittelua avarampiin näkemyksiin, monipuolisempaan taitoon ja korkeampaan henkisyyteen. Liisa Pohjola puolestaan piti Tuija Hakkilaa sormuksen esimerkillisenä kantajana mm. siksi, ettei Hakkila tyydy tavanomaiseen ja ilmeiseen, vaan pyrkii aina taiteessaan syvemmälle tai pidemmälle.

Erkki Melartin -seuraa edusti sormuksen luovuttamis- ja valtionpalkinnon jakotilaisuudessa puheenjohtaja Tuire Ranta-Meyer.

02.10.10 – Professori Matti Klinge Melartin-seuran syyskokouksessa 25.11.2010 – Seuran sääntömääräinen syyskokous järjestetään 25. marraskuuta 2010 klo 18 alkaen Metropolian päärakennuksessa Bulevardi 31, kolmannen kerroksen hienossa kollegiosalissa. Sääntömääräisten asioiden lisäksi kokouksessa selostetaan Melartinin sinfonioiden puhtaaksikirjoitusprojektin tilannetta (5. ja 3. sinfonia valmiita) sekä kuullaan professori Matti Klingen luento teosofian ja suomalaisen sivistyneistön suhteista 1900-luvun alkupuolella. Luento on avoin kaikille kiinnostuneille, tervetuloa!

01.10.10 – Prinsessa Ruusunen Martinus-salissa 28-31.10.2010 – Erkki Melartinin musiikkiin pohjautuvaa satunäytelmää Prinsessa Ruusunen esitetään Vantaan Martinus-talossa (Martinlaaksontie 36) noin tunnin pituisena koko perheen versiona seuraavasti: to 28.10. klo 10 ja klo 12 (päiväkoti- ja koululaisnäytännö)
pe 29.10. klo 10 päiväkoti- ja koululaisnäytös, klo 18.30 iltanäytös su 31.10 klo 16 ja klo 18.30.

Esittäjistö koostuu Vantaan suzukilapsista ja lauluteatteri Crescendon laulajista ja musiikkikoulu Virtuksen oppilaista. Mukana on oppilaita myös Laulusuzuki-Instituutista ja Laulustudiosta. Säestäjänä toimii diplomipianisti Kimmo Ruotsalainen, ohjauksesta vastaa musiikin tohtori Päivi Kukkamäki.

Liput iltanäytöksiin 8/12/15 euroa, päiväkoti- ja koululaisryhmät 4 euroa/lapsi. Ennakkovaraukset 15.10.2010 mennessä mirka.rattya@elisanet.fi tai 046-580 9788. Iltanäytöksiin saa lippuja myös ovelta. Esitykset järjestää Suzuki-Families ry, tervetuloa!

01.10.10 – Aino-ooppera Savonlinnan taidelukion esityksenä 6.-7.11.2010 – Savolinnan taidelukio esittää Erkki Melartinin oopperan Aino kahtena näytöksenä lauantaina ja sunnuntaina 6. ja 7. marraskuuta 2010 klo 15 Savonlinnan musiikkiopistossa (Sotilaspojantie 3, 57100 Savonlinna).

12.09.09 – Prinsessa Ruusunen Taidetalo Pessissä 27.-28.10.2009 – Suzukifamilies ry tarjoaa Erkki Melartinin satulaulunäytelmän Prinsessa Ruusunen (opus 22) noin 30 minuutin pituisena päiväkoti- ja koululaisikäisten versiona Taidetalo Pessissä Vantaan Tikkurilassa kahtena näytöksenä tänä syksynä. Tiistai 27.10.2009 klo 9.00 ja 10.30, keskiviikko 28.10.2009 klo 9.00 ja 10.30 – Taidetalo Pessi, Asematie 7, Tikkurila
Liput 4 euroa, pakollinen ennakkovaraus 1.10. mennessä p. 040-725 4779, 040-744 4419 tai 874 4779.

Esitys sisältää tunnettuja sävelmiä kuten juhlamarssi, Merimieslaulu, Kehruulaulu sekä monia muita sävelmiä! Vanhasta Suomi-filmistä tutun ja harvoin kuultavan klassikon esittävät laulusuzukilapset ja lauluteatteri Crescendon laulajat. Mukana oppilaita on Musiikkikoulu Virtuksesta, Laulusuzuki-Instituutista ja Laulustudiosta. Teoksen ohjaa MuT Päivi Kukkamäki  ja pianistina taituroi Kimmo Ruotsala.

30.03.09 – Melartin-seuran kevätkokouksessa ti 31.3. klo 18 Atso Almila ja sinfonia nro 5 – Sääntömääräinen kevätkokous pidetään Metropolian (ent. Stadia) toimitalossa Bulevardi 31 kolmannen kerroksen kollegiosalissa. Kokouksessa on vieraana kapellimestari Atso Almila , joka kantaesitti Melartinin viidennen sinfonian tuoreen puhtaaksikirjoitetun version lokakuussa 2008 Turussa. Mukana myös puhtaaksikirjoitustyön tehnyt Jani Kyllönen sekä puhtaaksikirjoitusprojektia vetävä puheenjohtaja Tuire Ranta-Meyer. Tilaisuuteen on vapaa pääsy myös muilla kuin Melartin-seuran jäsenillä.

24.11.08 – Ari Helander soittaa Melartin-seuran syyskokouksessa 26.11.2008 – Syyskokous pidetään Tikkurilan kirjaston Lummesalissa (Lummetie 4) keskiviikkona 26.11.2008 klo 18-20. Syyskokousasioiden lisäksi diplomipianisti Ari Helander esittelee piakkoin ilmestyvän Melartinin pianomusiikkia sisältävän nuottijulkaisun (Fennica Gehrman) ja soittaa siitä näytteitä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

17.05.08 – Tuire Ranta-Meyer väittelee Melartinista la 24.5.2008 Jyväskylässä – FL Tuire Ranta-Meyerin musiikkitieteen väitöskirjan Nulla dies sine linea. Avauksia Erkki Melartinin vaikutteisiin, verkostoihin ja vastaanottoon henkilö- ja reseptiohistoriallisena tutkimuksena tarkastustilaisuus. Vastaväittäjänä professori Marjut Laitinen (Sibelius-Akatemia) ja kustoksena professori Matti Vainio.  La 24.5.2008 klo 11, Seminaarinmäki, Musica, M103. – Tuire Ranta-Meyer tutki väitöskirjassaan suomalaisessa musiikkielämässä 1900-luvun alkupuolella vaikuttanutta säveltäjä Erkki Melartinia (1875 – 1937) eri rooleissaan ja aikakautensa musiikillisessa yhteiskunnassa. Säveltäjäntyönsä lisäksi Melartin toimi kapellimestarina ja pitkäaikaisena konservatorion johtajana, musiikinteorian ja sävellyksenopettajana sekä erilaisten järjestöjen ja asiantuntijalautakuntien jäsenenä. Ranta-Meyerin työ on ensimmäinen Erkki Melartinista tehty väitöskirja.

30.03.08 – Kevätkokous ja jousikvartetto nro 4 tiistaina 1.4.2008 – Erkki Melartin -seuran sääntömääräinen kevätkokous pidetään tiistaina 1.4.2008 klo 18.00 alkaen Stadian toimitiloissa Bulervardi 31. Kokouspaikkana on kolmannessa kerroksessa oleva kollegiosali. Kokousasioiden lisäksi tilaisuudessa kuullaan kotimaisen SF-kvartetin tulkinta Melartinin jousikvartetosta nro 4, op. 62, F-duuri. Tervetuloa kaikki Melartinista ja Melartinin musiikista kiinnostuneet, tilaisuus on maksuton!

29.01.08 – Aya Koivusen konsertti la 9.2.2008 klo 18 Myyrmäen kirkossaAya Koivunen (o.s. Murata), Stadiasta vasta valmistunut viulisti, tarjoaa maksuttoman konsertin Myyrmäen kirkossa lauantaina 9.2.2008 klo 18. Ohjelmassa kuullaan Melartinin Serenata, op. 121 No.5b, Berceuse, op. 44 no.4, Elegie, op.44 No.1 ja Arietta sekä Bohuslav Martinun Intermezzo, Dmitri Sostakovitsin kolme duettoa ja japanilaisia lauluja. Vapaa pääsy!

02.04.07 – Melartinin jousitrio op. 133 Helsingin konservatoriossa ke 4.4.2007 – Kuula-trio (Heidi Kuula, viulu – Sari Aalto, alttoviulu – Virpi Välimäki, sello) konsertoi keskiviikkona 4.4.2007 klo 19.00 Helsingin konservatorion konserttisalissa (Ruoholahdentori 6, aivan metron ja raitiovaunu 8:n pysäkin lähellä). Ohjelmassa on Milhaud‘n ja Beethovenin lisäksi Erkki Melartinin neliosainen jousitrio op. 133, joka esitettiin ensimmäisen kerran julkisesti Helsingin konservatoriossa tasan 80 vuotta sitten 26.4.1927. Melartin sävelsi trioa päiväkirjamerkintöjen perusteella ainakin elokuussa 1926, mutta tarkka valmistumisaika on epävarma. Teoksen ensiesityksessä olivat soittajina Leo Funtek, C. Lindelöf ja Ossian Fohström. Edition Pine julkaisi trion nuottina vuonna 1990. Levytystä ei ole vielä olemassa, mutta Yleisradio äänitti kantanauhan 8.9.1954, soittajina tuolloin Sulo Aro, Erik Karma ja Esko Valsta

24.06.07 – Melartinia Ateneumin kesänäyttelyssä – Ateneumin kesänäyttelyssä “Musiikki ja hiljaisuus – Suomalaista symbolismia” on esillä myös Erkki Melartinin maalauksia. Näyttely on avoinna 15.6.-2.9.2007.

14.03.07 – Melartin-seuran kevätkokous Engelbert Humperdinckin merkeissä – Sääntömääräinen kevätkokous pidetään Helsingin konservatorion kamarimusiikkisalissa (Ruoholahdentori 6, Helsinki) sunnuntaina 1.4.2007 alkaen kello 17.00. Ennen kokousta seura tarjoaa jäsenilleen oopperaa: Stadian ja konservatorion juhlasalissa (samassa osoitteessa) esitetään Engelbert Humperdinckin ooppera Hänsel und Grätchen. Ilmoittautumiset oopperaan 30.3.2007 mennessä puheenjohtajalle tai sihteerille.

13.11.07 – Erkki Melartin -seuran stipendi duolle Aino Aaltonen & Maiju Seppänen – Seuran perinteinen stipendi parhaasta Melartin-esityksestä on myönnetty tämän vuoden Savonlinnan kamarimusiikkikilpailuissa Lied-duolle Aino Aaltonen ja Maiju Seppänen Melartinin laulun Onneni saari tulkinnasta kilpailun alkuerissä. Onneksi olkoon! Onneni saari, opus 32, nro 3, on valmistunut päiväkirjamerkintöjen mukaan 30.12.1914 Jussi Snellmanin tekstiin ja omistettu Ruth Sibeliukselle, säveltäjämestarimme toiselle tyttärelle, Snellmanin tulevalle puolisolle.

29.11.07 – Onnistunut syyskokous Pukinmäen kirjastossa! – Erkki Melartin -seuran sääntömääräinen syyskokous pidettiin Pukinmäen kirjastossa 29.11.2007. Seuran puheenjohtajana jatkaa Tuire Ranta-Meyer. Hallitukseen valittiin vuodeksi 2008 Elina Heiskanen, Pekka Helasvuo, Jaakko Kortekangas, Ari Nieminen, Petteri Salomaa, Heikki Poroila ja Seppo Tuominen. Varajäseniksi valittiin Monna Relander ja Ilmo Ranta. Vuoden 2008 painopisteitä ovat sinfonioiden puhtaaksikirjoitusprojekti sekä Melartin pedagogina -hanke. Syyskokous sovittii pidettäväksi Turussa, jos sikäläinen kaupunginorkesteri ottaa ohjelmistoonsa Melartinin viidennen sinfonian uuden, tarkistetun version. Kokouksen jälkeen nelikymmenpäinen yleisö sai nauttia toimittaja Elina Heiskasen juontamana Katri Mattilan ja Saara Raution erinomaisesti tulkitsemasta Melartinin sonaatista huilulle ja harpulle, op. 135b. Kauniin musiikin jälkeen puheenjohtaja Tuire Ranta-Meyer esitelmöi kiinnostuneelle yleisölle Melartinin, Sibeliuksen ja Kajanuksen välisistä suhteista, joista on löytynyt uutta tietoa. Näyttää kiistattomalta, että Kajanus vaikeutti Melartinin orkesterimusiikin esillepääsyä vakituiseen konserttiohjelmistoon. Tilaisuuden päätteeksi yleisöllä oli mahdollisuus tutustua Pukinmäen kirjastossa säilytettävään Erkki Melartinin kirjastonurkkaukseen, vanhoihin nuotteihin sekä uusiin levytyksiin.

16.09.07 – Melartin-kilpailun lähtökonsertti 23.10.2007 klo 18 Ruoholahdentori 6 – Savonlinnassa järjestetään neljäs Erkki Melartin -kamarimusiikkikilailu 26-28.10-2007. Stadia järjestää kilpailuun osallistuville esiintyjilleen läksiäiskonsertin tiistaina 23 lokakuuta klo 18 konservatorion juhlasalissa Ruoholahdentori 6. Konsertissa, johon on vapaa pääsy, esiintyvät duot Elina Siirala ja Lena-Maria Brännkärr sekä Tiina Markkanen ja Marie Körkkö. Ohjelmassa on Schumannia sekä mm. Melartinin laulut Stum kärlek (Runeberg) ja Hvem styrde hit din väg (Runeberg).

16.02.07 – Melartinia Pukinmäessä – Pukinmäen kirjastossa (Kenttäkuja 12, Helsinki) on esillä Melartinin nuotteja sekä säveltäjän jo puretun kodin kirjastonurkkaus. Pukinmäessä on muutenkin muistettu omaa säveltäjää: Pukinmäki-seura järjesti pienimuotoisen muistohetken Erkki Melartinin tie 7:n kohdalla olevalla muistomerkillä. Myöhemmin keväällä on luvassa Melartin-aiheinen konsertti yhdessä Madetojan palvelutalon kanssa.

28.01.07 – Festliches Präludium maanantaina 29.1.2007 Kallion kirkossa – Suomen Solistiyhdistyksen konserttisarjassa soittaa turkulainen Ville Urponen mm. Erkki Melartinin sävellyksen Festliches Präludium. Teos on syntynyt 1930-luvun alkupuolella, varhaisin käsikirjoitusmerkintä on vuodelta 1931. Konsertti alkaa Helsingin Kallion kirkossa maanantaina 29.1.2007 klo 19. Liput 12 euroa.

22.01.07 – Malmitalolla 7.2.2007 Melartin-konsertti – Sydänmaan lammella – Baritoni Ville Rusanen ja pianisti Ilmari Räikkönen tarjoavat Erkki Melartin -juhlakonsertin Malmitalolla keskiviikko 7.2.2007 alkaen kello 19. Konsertissa kuullaan Melartinin yksinlauluja. Konsertin pituus on 45 minuuttia. Pääsyliput vain 10 euroa. Lipunmyynti p. (09) 310 12000 ja Lippupalvelu.

04.12.06 – Jousikvartetti Candela soittaa Melartinia 13.12.2006 ja 14.2.2007 Lahdessa – Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus kuulla kaikki Melartinin neljä jousikvartettoa konsertissa. Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijoiden muodostama Candela-kvartetti tekevät kvartetoista opinnäytettä, johon liittyy kaksi konserttia. Konsertit pidetään Lahden ammattikorkeakoulun musiikin laitoksen kamarimusiikkisalissa, osoite on Svinhufvudinkatu 6 F-G. Keskiviikkona 13.12.2006 klo 19.00 Candela soittaa kvartetot nro 1 ja 2. Keskiviikkona 14.2.2007 samoin kello 19.00 kvartetot nro 3 ja 4. Konsertteihin on vapaa pääsy, tervetuloa!

28.11.06 – Syyskokouksen kulttuuriohjelmaa – Erkki Melartin -seuran kokouksissa on aina mukana myös Melartinin musiikki. Tänä syksynä siitä vastasivat Stadian opiskelijat Aya Murata (viulu) ja Sakari Ylivuori (piano), jotka esittivät kokouksen aluksi teokset Arietta, op. 25, nro 4 (alunperin pianolle), Hyväily, op. 119c, nro 1 (tämäkin alunperin pianolle) ja Elegie, op. 44, nro 1. Musiikin lisäksi kokouksessa kuultiin toimittaja-kirjailija Eeva-Kaarina Arosen mielenkiintoinen luento Melartinin äidin sisaren, Maria Renforsin elämästä kirjoittamastaan romaanista Maria Renforsin totuus. Vaikka Erkki Melartin ei kuulu kirjan varsinaiseen henkilögalleriaan, hän on taustalla Maria Renforsin elinikäisenä kirjeenvaihtoystävänä, joka sai nuoruudestaan huolimatta toimia jonkinlaisena henkisenä tukijana.

28.01.07 – Piirtoja Erkki Melartinin säveltäjän työstä ja pianomusiikistaErkki Melartin -seuran puheenjohtaja, FL Tuire Ranta-Meyer esitelmöi Kouvolassa 10-11.2.2007 järjestettävien Pianopedagogien 31. valtakunnallisessa pianoseminaarissa. Esitelmä pidetään lauantaina 10.2.2007 alkaen kello 11.15 Kouvola-talossa. Esitelmän otsikkona on Piirtoja Erkki Melartinin säveltäjän työstä ja pianomusiikista.

27.11.06 – Syyskokouksen päätöksiä – Seuran sääntömääräinen syyskokous Stadian hienossa juhlasalissa Bulevardi 31:ssä teki seuraavia päätöksiä. Puheenjohtajana jatkaa Tuire Ranta-Meyer, hallitukseenkaan ei tullut henkilövaihdoksia vaan siinä jatkavat Ari Nieminen, Heikki Poroila, Seppo Tuominen, Jaakko Kortekangas, Timo Saarilahti, Elina Heiskanen, Petteri Salomaa, Jaakko Tuohiniemi, Ilmo Ranta ja Inkeri Pitkäranta. Jäsenmaksuja syyskokous sen sijaan hiukan pyöristi ylöspäin. Vuonna 2007 henkilöjäsenmaksu on 20 euroa, yhteisöiltä 40 euroa.  Vuoden 2007 toimintasuunnitelmassa on mm. seuraavia kohteita:
* ”Erkki Melartin pedagogina” toteutetaan jonkin kokouksen yhteydessä ja Helsingin yliopiston ja Uuno Klami -seuran kanssa suunnitellaan aiheesta tieteellistä symposiumia. * Helmikuussa järjestetään yhdessä Helsingin kulttuuriasiainkeskuksen kanssa Melartin-aiheinen konsertti Malmitalolla. * Yhdistys tukee Erkki Melartinin elämäkerran kirjoitushanketta (Tuire Ranta-Meyer) sekä hankkeita Melartinin musiikin julkaisemiseksi nuotteina ja äänitteinä. Kulttuurirahaston vuonna 2006 myöntämän avustuksen turvin jatketaan Melartinin sinfonioiden puhtaaksikirjoitusprojektia. * Savonlinnan Melartin-kamarimusiikkikilpailun voittajille jaetaan perinteiset Melartin-seuran stipendit. * Seuran tiedotusta hoidetaan jäsentiedotteilla ja yhdistyksen uudistetuilla verkkosivuilla, jotka toimivat myös vuonna 2007 osoitteessa www.siba.fi/Melartinseura. * Seuran kotisivuja toimitetaan siten, että niistä kehittyy verkon tärkein Erkki Melartin tiedonlähde. Sivuja kehitetään myös apuvälineeksi Melartin-muistitiedon ja tuntemattomien arkistolähteiden keräämiseksi.