Erkki Melartin

Arabia kaikuu – myös Melartinia!

Festivaali Arabia kaikuu on uusi suomalaisen lied-musiikin tapahtuma, joka tarjoaa kesäkuun alkuun rautaisannoksen hienoa musiikkia ja tulkintoja. Oheisesta kuvasta voi tutkia muutakin tarjontaa, mutta kiinnitämme huomion lähinnä lauantain 4.6.2022 konserttiin kamarimusiikkisali Kammarissa (Muotoilijankatu 1 B) kello 13. Konsertin otsikkona on Säveltäjä Erkki Melartin oppilaineen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta käsiohjelman ostamalla (10 €) voi tapahtumaa tukea.

Erkki Melartinin yksinlaulutuotanto on runsas ja tyylillisesti monipuolinen, mutta vain pientä osaa hänen lauluistaan esitetään aktiivisesti. Tämä konsertti tarjoaa näköalan Melartinin laulumusiikkiin kaikessa monipuolisuudessaan. Melartin toimi myös monen merkittävän suomalaisen säveltäjän opettajana ja hänen oppilaistaan tässä konsertissa kuullaan musiikkia mm. säveltäjiltä Sulho Ranta, Ilmari Hannikainen, Yrjö Kilpinen ja Helvi Leiviskä, naissäveltäjiemme keskeinen nimi. Erkki Melartin -seuran puheenjohtaja, FT Tuire Ranta-Meyer kertoo konsertin alussa Melartinista ja hänen laulumusiikistaan.

Konsertin ohjelma on vielä salaisuus, mutta esiintyjät koostuvat Metropolian opiskelijoista ja alumneista.
Laulajat: Fanny Henn, Iida Hirvola, Marja Kari, Veera Kuusirati, Ilmari Leisma, Kirsi Leutonen, Janina Mäyry, Sointu Pitkänen, Saara Pääkkönen, Amanda Sandström, Iirisilona Segerstram, Tiina Salminen, Jenni Taivassalo & Maria Turunen Pianistit: Arianna Bastanzetti, Hannah Comia, Meri Hietanen, Katarina Katris, Peppi Lindeman, Armaan Madar, Veera Muhli, Aino Saranpää, Miika Tamper & Pinja Ukkola Viulisti: Salla Kakkuri Huilisti: Oona Törmi.

Melartin-seuran kevätkokous uudistetussa Sibelius-Akatemian R-talossa

Erkki Melartin -seura ry:n kevätkokous pidettiin toukokuun 5. päivänä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian saneeratussa toimitilassa eli ns. R-talossa Pohjoisella Rautatienkadulla. Tämä Erkki Melartinin rehtorikauden ulkoisesti uljain saavutus avattiin käyttöön vuonna 1930. Arkkitehti Eino Forsmanin upea työ on nyt kunnostettu perinteitä kunnioittaen vastaamaan paremmin nykypäivän vaatimuksia, olihan se 2015-2017 ihan muussa käytössä eli Suomen eduskunnan väistötilana. Hienon konserttisalin ja muiden tilojen varustukseen voi tutustua verkon kautta.

Seuran jäsenille talon uudistustyötä esitteli varadekaani Markus Utrio, joka korosti uudistusten tähtäävän ytimen eli musiikin opiskelun ja opettamisen roolin korostamiseen. Hallinnollisia tiloja ei ole yhtään, kaikki on annettu musiikille. Ulkopuolisen näkökulmasta on kuitenkin harmillista se, että uudistusten myötä pääsy R-taloon on rajoitettu, eikä sen kaunista sisäistä arkkitehtuuria pääse noin vain katsomaan, ellei ole opiskelija tai opettaja.

Kokousväki Kamarimusiikkisalissa, Markus Utrio lähinnä kameraa, vierellään puheenjohtaja Tuire Ranta-Meyer. (C) Heikki Poroila