Erkki Melartin

Melartinin Aino-oopperan konserttiesitys Ylen Areenalla

Suomen Kansallisoopperan toteuttama Melartinin oopperan Aino, op. 50 konserttiesitys 26.5.2017 oli huikea menestys. Kaikeksi onneksi esitys on vuoden ajan kuunneltavana Ylen Areenan kautta. Upean esityksen johti Klaus Mäkelä, solisteina toimivat Helena Juntunen (Aino), Juha Kotilainen (Väinö), Jyrki Anttila (Jouko), Anna-Kristiina Kaappola (Annikki) ja Jeni Packalen (Taina).

Tuossa Yleisradion äänityksessä on bonuksena väliajalla käyty keskustelu, jossa Risto Nordellin vieraana olivat Tuire Ranta-Meyer Ainoa tutkineena musikologina ja Jaakko Kortekangas esittävänä taiteilijana.

Esitys sai sekä Helsingin Sanomien Hannu-Ilari Lampilalta että Hufvudstadsbladetin Mats Liljeroosilta erittäin hyvän ja näyttävän vastaanoton.

Erkki Melartin 125 v – Kun sävellän niin maalaan

Yleisradio julkaisi vuonna 2000 Erkki Melartinin 125-vuotissyntymäpäivän kunniaksi dokumenttielokuvan Erkki Melartin – Kun sävellän niin maalaan. Elokuvan käsikirjoitti Inkeri Pitkäranta ja ohjasi Iza Lewenstam. Kertojana toimi Jarmo Heikkinen ja ohjelmassa esiintyivät mm. Joonas Pohjonen, Riikka Hakola ja John Storgårds.

Nyt tämä hieno dokumentti on taas katsottavissa, kun Helsingin kaupunginkirjasto on onnistunut hankkimaan siitä muutaman lainattavan DVD-kopion. Tämän tunnin ja 12 minuuttia kestävän ohjelman voi varata osoitteesta http://luettelo.helmet.fi/record=b2282312~S9*fin.