Erkki Melartin

Melartinin Marjatta Ruusu-Ristin Kalevalajuhlassa 26.2.2023

Kaikille kiinnostuneille avautuu mahdollisuus kuulla Erkki Melartinin sävellys Marjatta, op. 79 pianosäestyksisenä versiona sunnuntaina 26.2.2023 klo 12 Ruusu-Ristin juhlasalissa, Merimiehenkatu 31, Helsinki. Melartinin musiikki on osa Ruusu-Ristin Kalevalanpäivän juhlaa. Tilaisuus on maksuton ja avoinna kaikille kiinnostuneille.

Marjatta on “legenda Kalevalasta” sopraanolle ja orkesterille, joskin Melartin käytti 50:n runon tekstiä hyvin vapaasti yhdistellen. Teos valmistui vuonna 1914 ja se on omistettu Aino Acktélle, joka esitti sen Viipurissa 1.11.1914 säestäjänään Juho Nyyssönen. Aikalaiset pitivät sävellystä outona ja “ultramodernistisena”. Kalevi Aho on vuonna 1985 todennut, että “Melartinin Marjatta on puhtaimmin impressionistisimpia teoksia koko suomalaisessa orkesterikirjallisuudessa. Samalla se on tonaalisesti varsin epäsovinnainen ja rohkea.” Tuire Ranta-Meyer ja Jani Kyllönen ovat partituurin esipuheessa eritelleet Marjatan syntyä. Erkki Melartin -seura on julkaissut sävellyksen editoidun partituurin molemmista versioista: orkesteri ja piano.

Marjatan tulkitsevat nuoren polven taitajat, sopraano Sanna Korpi (kuva Arttu Haimi) ja pianisti Pinja Ukkola (kuva Ilari Kauppi).