Erkki Melartin

Melartinin Juhlamarssista uusi sovitus jousikvartetille

Wieniläinen kustantamo Universal Edition on julkaissut säveltäjä Luukas Hiltusen sovituksen jousikvartetille Erkki Melartinin Juhlamarssista musiikista näytelmään Prinsessa Ruusunen, op. 22. Nuottimateriaali on tilattavissa painettuna ja digitaalisena, partituuri ja soittajien nuottimateriaalit erikseen.

Melartin-seuran jäsen Luukas Hiltunen kuvailee itse sovitustaan näin:

Erkki Melartinin omaperäinen ja puhutteleva musiikki on jäänyt yleisesti ottaen valitettavan vähälle huomiolle, vaikka kiinnostus onkin ollut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana kasvavaa ja mahdollisuudet säveltäjän musiikin esittämiseen parantuneet (viittaan ennen muuta Erkki Melartin -seuran puhtaaksikirjoitushankkeisiin). Ajatus sovituksen laatimisesta jousikvartetille Melartinin Juhlamarssista näytelmämusiikista Prinsessa Ruusunen syntyi juuri näistä lähtökohdista.

Vaikka teos on meillä Suomessa hyvin tunnettu ja suosituin perinteinen häämarssi, on marssin tunnettuus ulkomailla vähäisempää ja nyt julkaistu jousikvartettisovitus onkin paikkaamassa tätä epäkohtaa. Sovitus on tarkoitettu enemmän konserttikäyttöön kuin osaksi vihkiseremonioita, joskin on sovellettavissa juhlatilaisuuksiin sisääntulomusiikiksi tai loppusoitoksi. Sävelsin Melartinin marssia kehystämään alku- ja loppusoitot, joissa myötäilen Melartinin sinfonioista ja viulukonsertosta paikallistettavaa leikkisyyttä ja virtuoottisuutta. Säveltämäni jaksot sulautuvat kauniisti Melartinin sävelkieleen rikastuttaen ja laajentaen kokonaisuutta, tehden marssista soveltuvamman jousikvartetille sekä konserttikäyttöön”.

Melartinin käyrätorvikvarteton op. 185 alkuperäinen versio on levytetty

Levy-yhtiö Pilfink Records on tehnyt taas kulttuuriteon ja julkaissut yhtyeen The Golden Horns uuden albumin Witches in the Air (JJVCD-258, p2023). Pääosan levyn musiikista ovat tehneet nuoremman polven säveltäjät (Eero Hämeenniemi, Matthew Whittall, Juhani Nuorvala, Juho Kangas ja Kai Nieminen), mutta mukana on myös Erkki Melartinin Pieni kvartetti neljälle cornille, op. 185. Ensin kuullaan jo aiemminkin levytetty Holger Fransmanin tekemä “helpotettu” sovitus G-duurissa, joka soi myös teoksen ensiesityksessä toukokuussa 1936. Levyn helmi on kuitenkin Melartin alkuperäisen version (F-duuri) ensilevytys, jonka nykyajan taiturit Tuomo Eerikäinen, Jukka Harju, Tommi Hyytinen ja Tero Toivanen kauniisti tulkitsevat. Fransmanin version kesto on 5’38, alkuperäisen 6’04.

Erkki Melartin -seura myy levyä hintaan 15 € + postitus, tilaukset sihteerille heikki.poroila@gmail.com.