Erkki Melartinin juhlavuosi täydessä vauhdissa!
7.2.1875 syntyi Käkisalmessa Erik Gustaf Melartin, joka tuli säveltäjänä paremmin tunnetuksi nimellä Erkki Melartin. Kun nyt vietämme säveltäjämme syntymän 150-vuotisjuhlaa, teemme sen säveltäjän musiikki edellä, mutta muuta elämää unohtamatta. Näillä Melartinin nimikkoseuran verkkosivuilla tulemme jatkossa kertomaan kaikista tiedossamme olevista Melartin-aiheisista tapahtumista. Jos huomaat, että täältä puuttuu jotain, ilmoita asiasta seuran sihteerille ja näiden sivujen ylläpitäjälle osoitteella heikki.poroila@gmail.com.
Koska tapahtumia on paljon, nostamme ajankohtaisia tapahtumia omiksi uutisikseen, joissa on enemmän taustatietoa kuin tässä yleiskatsauksessa. Ohitettu tapahtuma siirtyy sivun alimmaiseksi. Juhlavuoden yleisesite löytyy täältä. Voit seurata juhlavuoden tapahtumapäivityksiä myös Facebookin (Erkki Melartin -seura) ja Instagramin (melartin150) kautta. Sometiedotuksesta vastaa pianotaiteilija Pinja Ukkola Melartin-seuran hallituksesta.
Tuoreita kuva juhlavuoden tapahtumista on koottu omalle sivulle. Uudet valokuvat (c) Heikki Poroila, ellei toisin ole mainittu.
Luminatumin ja Sakari Ylivuoren luentokonsertti Kansalliskirjaston Kupolisalissa ti 13.5.2025 18.15-19.15
Kansalliskirjaston kevätkonsertissa 13.5. Kupolisalissa esiintyy kahdeksanhenkinen laulyhtye Luminatum. Vuonna 2025 tulee kuluneeksi 150 vuotta säveltäjä Erkki Melartinin syntymästä. Kansalliskirjastossa Melartinin elämäntyötä ja perintöä huomioidaan kuluvana vuonna mm. helmikuussa auenneella näyttelyllä sekä Luminatumin kevätkonsertilla.
Konsertti on luonteeltaan ns. luentokonsertti, joka tarkoittaa, että kutakin esitettyä teosta pohjustetaan taustoituksella. Näistä vastaa yhtyeen johtaja, musiikin tohtori Sakari Ylivuori, jota voi hyvin luonnehtia kulttuurin ja tutkimuksen kädet savessa puurtavaksi tienraivaajaksi. Ylivuori on toiminut opettajana mm Sibelius-Akatemiassa ja Metropoliassa. Lisäksi hän on palkittu kuoronjohtaja, kirjailija ja tutkija Jean Sibelius Works julkaisuhankkeessa.
Luminatumin kevätkonsertin ohjelmisto keskittyy Kansalliskirjaston kokoelmissa olevien Melartinin aineistojen ympärille. Konsertti kestää noin tunnin, jonka aikana kuullaan musiikkia myös Melartinin oppilailta ja kollegoilta, Heidi Sundblad-Halmeelta, Greta Dahlströmiltä, Helvi Leiviskältä, Alice Tegnériltä, Väinö Raitiolta ja Aarre Merikannolta. Konserttiin on vapaa pääsy. Saliin mahtuu 100 kuulijaa. Ovat aukeaa klo 18.15.

Melartin – Koskenniemi – Funtek – Jaakko Kortekangas 18.5.2025 klo 18 Helsingin konservatorion konserttisali
Erkki Melartinin 24 laulua V. A. Koskenniemen teksteihin esikoiskokoelmasta Runoja (1906). Ensimmäistä kertaa kaikki laulut opuksista 45-47 orkesterin säestyksellä. Orkesterisovitukset teki Leo Funtek Helsingin konservatorion juhlasalissa sunnuntaina, Erkinpäivänä 18.5.2025 klo 18. Liput 20/10 euroa (store.metropolia.fi).



Tuire Ranta-Meyerin kirjoittaman Melartin-elämäkerran Niin nuori, niin palava julkistamistilaisuus. Tämän hetken arvion mukaan kirja valmistuu toukokuussa 2025.

5.- 8.6.2025 ARABIA KAIKUU -festivaali: Elli, Aino ja Ture – ihminen lavan takana, Metropolian Kammari-sali – 6.6. Pohjolan jumalattaret – lauluja myyttisistä naishahmoista, Arabian kirjasto, 8.6. Ihmisen syvin tarkoitus – teosofisia teemoja”, Annalan huvila.
17.7.2025 Urkutaiteilija Ville Urponen soittaa Erkki Melartinin teoksen Festliches Preludium, EM046 vuodelta 1934 Tampereen tuomiokirkossa 17.7.2025 klo 19.00 ja Turun tuomiokirkossa Turun Urkujuhlien konsertissa tiistaina 29.7. klo 13.00.



27.7. 2025 Savonlinnan musiikkiakatemian Melartin-konsertti, Melartin-sali Savonlinna.
2.8.2025 Kalevalaa kieli- ja kosketinsoittimin Balderin sali, Helsinki kello 16. Luukas Hiltusen kaksi Kalevala-aiheista sävellystä sekä kaksi hänen pianotriolle sovittamaansa osaa Melartinin oopperasta Aino, op. 50.
6.10.2025 Seppo Tuomisen yleisöluento Melartinin tuntemattomista sävellyksistä, Järvenpään kirjasto.
11.10.2025 Oulun Tulindberg-viikon opettajakonsertti, Oulun konservatorio.
Lokakuussa Yle Radio 1:n Melartin-teemailta.
3.–4.11.2025 Henrik Järven mestarikurssi Melartin & Palmgren 24 preludia, Turun Taideakatemia ja Konservatorio sekä konsertti vk 48
17.–18.11.2025 Henrik Järven mestarikurssi Melartin & Palmgren 24 preludia, Helsingin konservatorio
ja Metropolia sekä konsertti vk 48
22.11.2025 Minä uskon – Melartin-konsertti, Ruusu-Ristin Sali, Helsinki.
8.12.2025 Melartin & Palmgren 24 Preludia, Turun Taideakatemian ja Konservatiorion opiskelijat, Sibelius-museo.
24.1.2026 Erkki Melartinin ooppera Aino, ESMO ry:n produktio, Mikkeli. Muut esitykset 29.1., 30.1., 31.1., 6.2. ja 7.2.2026.
Mediassa kirjoitetaan
Veijo Murtomäki kirjoittaa Facebookissa 19.3.2025 otsikolla Melartin nyt 150!
Erkki Melartinin syntymästä tulee kuluneeksi nyt 150 vuotta, mitä ei tosin pääkaupunkiseudun orkestereiden ohjelmistoista huomaa. Sen sijaan ns. maakuntaorkesterit ovat esittäneet valikoidusti Melartinin kuutta sinfoniaa (1903-1925) ja tuoneet niitä pääkaupunkiinkin.
Erik Gustaf Melartin syntyi 7.2.1875 Käkisalmessa, ja hän oli maamme musiikin keskeishahmoja säveltäjänä, orkesterinjohtajana, tulevan Sibelius-Akatemian rehtorina, opettajana, kirjoittajana ja kuvittajana. Hän oli siis oloissamme oikea renessanssipersoona. Ongelmaksi tuli toki osin Sibeliuksen keskeinen asema sinfonikkona, vaikka Melartininkin sinfonioiden esitykset olivat menestyksekkäitä – mutta ne jäivät sinfoniaa nro 6 lukuun ottamatta painamatta.
Onneksi meillä on aktiivinen Erkki Melartin -seura (1997–), joka on apurahojen turvin voinut saattaa sinfonioiden partituurit esityskuntoon. Asialla ovat olleet monet toimijat, mutta keskeisiä henkilöitä tässä ovat olleet seuran puheenjohtaja Tuire Ranta-Meyer, jonka suurtyö, Melartin-elämäkerta on juuri valmistumassa, sekä nuotinkirjoittaja ja partituurien korjaaja Jani Kyllönen.
Juhlavuoden kunniaksi on tarjolla lukuisia konsertteja: orkesterikonserttien lisäksi kamarimusiikki-, piano- ja laulutapahtumia sekä niihin liittyviä infotilaisuuksia. Yliopiston kirjastossa eli Kansalliskirjastossa avautui vastikään kaikille avoin Melartin-juhlanäyttely. Vuoden ohjelmaan voi tutustua seuran ao. linkin sivulla.
Juuri 19.3.3035 Temppeliaukion kirkossa kuultu Hyvinkään orkesterin konsertti kapellimestarinaan sen pitkäaikainen johtaja Tuomas Pirilä esitteli säveltäjän kunnianhimoisimpana pidetyn ja säveltäjänkin kenties eniten arvostaman sinfonian nro 3 (1907). Melartin piti sitä suorastaan ”testamenttinaan”, sillä tuolloin hän taisteli elämästään tuberkuloosin vankina.
Melartinin tyyliä ei ole helppo määritellä, sillä se on synteesi monista 1900-luvun vaihteen säveltäjien musiikin piirteistöistä. Wienissä Robert Fuchsin johdolla opiskelleena Melartinin 3. sinfoniassa soi Bruckner, Tšaikovski, Mahler, R. Strauss, hieman Skrjabin ja melko selvästi Sibelius – toki ilman plagiointina.
Tässä sinfoniassa dramaattiset äänenpainot, lyyriset tuokiot, poikkeuksellisen laaja poikamainen scherzo, johon yhdistyy ”kuolonkoraali”, taistelu elämästä ja kohtalon voittaminen muodostaa todellisen kaaren, jota teemojen syklinen paluu korostaa. Viimeisen osan päättyminen hitaaseen Largoon on suurenmoisen täyttymyksellinen.
Pirilä johti vakuuttavasti ilman partituuria ja orkesteri soi sekä hivelevästi että tuhdisti, välillä ehkä liiankin, sillä Temppeliaukion kirkon akustiikka luo helposti kumua, etenkin matalassa rekisterissä. Mutta kuulija vakuuttui Melartinin sävelajattelun vahvuudesta ja toimivuudesta. Hattu pois sekä Melartinille että orkesterille.
Konsertin aluksi kuultiin meillä liian harvoin esitettävää ranskalaista (orkesteri)musiikkia, Vincent d’Indy’tä (1851-1931), joka tunnetaan meillä lähinnä Kuulan ja Madetoja opettajana. Sibelius sai häneltä vaikutteita, kenties siksikin että hän tapasi tuon ajankohdan erään etummaisen sävellysopettajan ja säveltäjän Lontoossa ja kuuli tämän teoksia.
d’Indy sävelsi suurimuotoisina sävellyksinä isoja kamariteoksia, viisi sinfonia, noin 20 muuta orkesteriteosta sekä 4-5 oopperaa, joista kahta tärkeintä esitetään: Fervaal ja L’Étranger (Muukalainen). Nyt kuultiin d’Indyn wagnerilaisen Fervaal-oopperan (1889-1898) prologin johdanto, joka pani toki toivomaan lisää säveltäjän orkesterimusiikkia.
Konsertin solistina kuultiin Kuopion viulukilpailun voittaja Amanda Ernesaksia Sibeliuksen viulukonserton tulkkina. Hän soitti ihastuttavan laulavasti ja tyylikkäästi, teknisesti varsin virheettömästi, viipyillen Sibeliuksen melodioissa ja soinneissa. Hidas osa oli esityksen kruunu. Finaalin alussa oli kenties pientä ramppikuumetta, mutta se oli pian unohdettu, joten jatko sujui nautittavasti ja mallikkaasti. Hänestä kuullaan vielä varmasti vielä paljon.
* * *
Hufvudstadsbladetissa 7.2.2025 julkaistiin Wilhelm Kvistin Kansalliskirjaston näyttelyä esittelevä artikkeli Tonsättaren Erkki Melartin firas med kuriosa. Eero Tarasti kirjoittaa Amfion-lehdessä laajasti Melartin-juhlien aloituksesta otsikolla JUHLA ALKOIVAT. Mats Liljeroos puolestaan ihmettelee Hufvudstadsbladetissa, miksi johtavat orkesterimme ohittivat Melartinin syntymäpäivän kuin sitä ei olisi ollutkaan. Boulez i all ära men var blev Melartin?

“Kuin joka hetki olisi lahja” – Jari Hoffrénin laaja arvio Jyväskylä Sinfonian konsertista Jyväskylässä 13.3.2025.

Jo tapahtunutta …
Kansalliskirjaston näyttelyn avajaiset olivat kutsuvieraille 6.2.2025 klo 18.15-20.00. Muutamia kuvia löytyy täältä. Näyttelyyn kannattaa kuitenkin tutustua omin silmin, vitriineistä ei ole eikä tule kuvia näille sivuille.
7.2.2025 Yle Radio 1 ja myöhemmin Areena (30 vrk ajan) NARRIN AAMULAULU klo 11.00 (uusinta sunnuntaina 9.2. klo 8.05) Tuire Ranta-Meyer ja Outi Paananen esittelevät vasta auennutta Kansalliskirjaston juhlavuoden näyttelyä Kohti korkeuksia – Erkki Melartinin säveltäjäntyö ja elämänkatsomus. Näyttely on avoinna 31.10.2025 asti arkisin klo 9-18.
Sibelius-Akatemian R-talon juhlasalin lämpiössä paljastettiin 7.2.2025 juhlallisesti Erkki Melartinin muotokuva, jollainen on tähän asti puuttunut oppilaitoitoksen tiloista, vaikka Melartin toimi sen pitkäaikaisena rehtorina. Kaarlo Atran 1923 tekemä muotokuvan etsiminen ja löytyminen olivat varsinainen seikkailutarina, jonka Tuire Ranta-Meyer kertoi kutsuvieraille ja toivottavasti myöhemmin isommallekin yleisölle ja kirjallisessa muodossa. Muotokuvan lahjoitti Taideyliopiston Sibelius-Akatemialle Erkki Melartin -seura, joka oli saanut taulun 2022 Hyvinkään kirjaston lahjoituksena. Konserttisalissa oli 19.00 – 21.30 JUHLAKONSERTTI, jonka tarkempi ohjelma löytyy täältä.
9.2.2025 Liedkollektiivi Arabia kaikuu piti Sinebrychoffin taidemuseossa Melartin-konsertin otsikolla Metsän polkuja. Museon Empire-sali oli ääriään myöten täynnä meitä kiinnostuneita kuulijoita. Kuulimme tunnin konsertissa näyttävän ja korkeatasoisen kattauksen Melartinin tunnettuja ja hiukan myös vähemmän tunnettuja yksinlauluja. Solisteina toimivat sopraanot Sofia Hiltunen, Anni Koskinen, Mea Tikkanen ja Maria Turunen, säestäjinä Tuomas Kangas ja Edit Rautio sekä liedpianisti Armaan Madar, joka myös juonsi konsertin. Esiintyjien yhteiskuva löytyy täältä.
Yle Radio 1 uusintana ohjelma Erkki ja Ture, karjalaiset kosmopoliittiystävät pe 14.2 kello 11 (uusinta su 16.2. kello 8.05). Areenassa 30 vrk.
16.2.2025 Villa Gyllenbergin taidemuseossa pidettiin konsertti STJÄRNOR. Liedkollektiivi Arabia kaikuu: sopraanot Anna Ginström, Sofia Hiltunen, Marja Kari, Mea Tikkanen pianistinaan Tuomas Kangas, mezzosopraano Riikka Mäkinen sekä pianotaiteilija Dávid Szilasi tarjosivat monipuolisen konsertin katsomontäydelle yleisölle. Tässä vielä kuullut laulut, varmuuden vuoksi: Oravan jäljillä – Mirjamin laulut I & II (Riikka Mäkinen) – Gieb mir dein Herze & Angoisse (Sofia Hiltunen) – Sydänmaan lammella & Rannalle nukkunut (Mea Tikkanen) – Chrysanthemum & Päivän viime säteet (Riikka Mäkinen) – Mot alla stjärnor & Stjärnor (Anna Ginström) – Lumpeenkukka & Päin kaunista kaukorantaa (Mea Tikkanen) – Kevätvaloa & Maggiolata (Marja Kari).



Pukinmäen kirjastossa on esillä pieni Melartin-näyttely. Erkki Melartin asui Pukinmäessä melkein koko aikuisen ikänsä. Kuvat otti kotiseutuneuvos Tero Tuomisto, joka toimii Pukinmäki-seuran sihteerinä ja on myös Erkki Melartin -seuran pitkäaikainen jäsen.
21.2.2025 Yle Radio 1 uusintana ohjelma Ihana Aino, Aino-oopperan synnystä pe 21.2. kello 11 (uusinta su 23.2. kello 8.05). Areenassa 30 vrk.
Kansalliskirjaston juhlavuoden näyttely Kohti korkeuksia – Erkki Melartinin säveltäjäntyö ja elämänkatsomus on avoinna 31.10.2025 asti arkisin klo 9-18.
Sibelius-museossa on avoinna 5.2. – 2.3.2025 näyttely Erkki Melartin 150 vuotta: Monipuolinen taiteilija. Museon kokoelmissa on kolmisenkymmentä Melartinin taideteosta. Listaus löytyy museon tietokannasta.




Laulajatar Eilamaria Leskinen ja pianotaiteilija Jouni Somero ovat levyttäneet Melartinin syntymäpäivän kunniaksi laulun Mademoiselle Rococo, op. 97, nro 2 (FC-Records FCRCD-9774) ja meillä on nyt ilo – ja lupa – tarjota tuo äänitys kaikille Melartinin ystäville tämän linkin kautta.
13.-15.3.2025 Kaksi kaupunkia – kaksi sinfoniaa (Melartin nro 6 – Brahms nro 1) – kolme konserttia
Torstaina 13.3.2025 kello 18 Jyväskylän Encore-sali. Jyväskylä Sinfonia, johtajana Lorenzo Passerini. Konsertissa kuultiin Erkki Melartinin sinfonia nro 6, op. 100 ja Johannes Brahmsin sinfonia nro 1, op. 68, c-molli. Ennen konserttia FT Tuire Ranta-Meyerin esitelmä otsikolla. Melartinin musiikki ja elämän polut. Sama ohjelma kuultiin perjantaina 14.3.2025 kello 19, Lohjan Laurentius-salissa, Lohjan kaupunginorkesteri, johtajana Lorenzo Passerini ja kolmannen kerran lauantaina 15.3.2025 kello 19. Temppeliaukion kirkossa Helsinkissä, Jyväskylä Sinfonia, johtajana Lorenzo Passerini. Ennen konserttia piti Suomen pankin entisen pääjohtajan Erkki Liikasen haastatella tulevan elämäkerran tiimoilta FT Tuire Ranta-Meyeria. Haastattelu on lykätty tuonnemmaksi, koska kirjan aikataulu on venynyt. Kerromme, kun tiedämme enemmän.






Melartinin “kohtalonsinfonia” nro 3, op. 40 Hyvinkäällä ja Helsingissä 18.-19.3.2025
Tiistaina 18.3.2025 kello 19, Hyvinkää-sali. Hyvinkään orkesteri, johtajana Tuomas Pirilä. MELARTIN 150 -konsertti, jonka ohjelmassa on Jean Sibeliuksen viulukonserton (solistina Kuopion viulukilpailun 2025 voittaja Amanda Ernesaks) lisäksi Erkki Melartinin Sinfonia nro 3, op. 40, F-duuri ja Vincent d’Indyn oopperan Fervaal 1. näytöksen johdanto. Ennen konserttia kello 18 järjestettiin yhteistyössä Erkki Melartin -seuran ja Hyvinkään musiikkiopiston kanssa ennakkotilaisuus, jossa Erkki Melartin -seuran puheenjohtaja Tuire Ranta-Meyer kertoi Melartinin elämästä.
Keskiviikkona 19.3.2025 kello 19-21 oli Temppeliaukion kirkossa Helsingissä Hyvinkään orkesterin vierailukonsertti samalla ohjelmalla kuin tiistaina Hyvinkäällä. Yleisöä oli runsaasti ja suosionosoitukset olivat hienon konsertin jälkeen huumaavat.




28.3.2025 Konsertti Erkki Melartinin sävellysluokka 1924 Hakasalmen huvila, Helsinki
Yleisöä oli pienen salin täysi, tunnelma lämmin ja ohjelmisto todella kiinnostava, harvinainen ja kuulijoiden reaktioiden perusteella innostava. Hienoon lopputulokseen vaikutti myös soittajien vahva paneutuminen ja ainakin meille helsinkiäisille herkistävä taustalla näkynyt vanhojen valokuvien kuvavirta. Pianotaiteilija Esa Ylönen juonsi konsertin ja ahkeroi jokaisen teoksen pianistina. Häntä avusti nuottien vinhassa kääntämisessä laulaja Maja Burggraaff taidolla. Ohjelman eri kokoonpanoissa soittivat Stêpán Graffe, viulu, Miroslav Kovár, alttoviulu ja Michal Hreňo, sello. Ohjelmassa kuultiin Onni Lampénin Chanson matinale (1924), Helvi Leiviskän pianotrion osa Allegro con fuoco (1924), Sulho Rannan pianokvarteton Quartetto inquieto (1924) osia, Yrjö Gunaropuloksen Elegie (1937) sekä ehkä illan pääteoksen Uuno Klamin Quatuor, pianokvartetto D-duuri (1922). Konsertin järjesti Erkki Melartin -seura ry ja sitä tuki Tšekin suurlähetystö.




12.4.2025 SPELDOSA – SOITTORASIA Melartinin sävellyksiä nuorille soittajille ja laulajille, Villa Albert, Porvoo.
16.4.2025 Linda Suolahti ja Miikka Taipale – Melartin 150 – Viulusonaatti, op. 10 ja Cantilene, op. 44, nro 2 Hakasalmen huvila klo 19

17.4.2025 Kiirastorstain klo 18 pianoresitaali Mystisen äärellä
Tilaisuus kutsui hiljentymään äärimmäisten musiikillisten vastakohtien pariin, hiljaisuudesta huutoon. Nämä teokset heijastelevat ajattomia inhimillisiä teemoja kuten ihmisen ja yhteiskunnan sisäistä kamppailua, luonnon tarjoamaa pysyvyyttä sekä näkymättömän, arvoituksellisen maailman rikkautta. Pianotaiteilija, MuT Eveliina Sumelius-Lindblom nostaa ohjelmassaan esille 1900-luvun modernismin ja aikamme musiikin mystiikan mestarit kuten Alfred Schnittke, Peteris Vasks, Olivier Messiaen ja Erkki Melartin. Teemaan johdatteli emeritusprofessori Matti Huttunen esitelmällään Mystiikan utopiat musiikissa.
Helsingin konservatorion konserttisali torstaina 17.4.2025 kello 18. Vapaa pääsy, ohjelmalehtinen 10 euroa.
