Melartin-seuran kevätkokous Villa Gyllenbergissä

Erkki Melartin -seura ry piti sääntömääräisen kevätkokouksensa tänä vuonna Helsingin Kuusisaaressa taidemuseo Villa Gyllenbergissä. Kokousasioissa ei kauan mennyt, kun todettiin vuoden 2023 sujuneen mallikkaasti. Pääasiana olikin tutustuminen museon näyttelyyn Schjerfbeck & muoti – taidetta ja pukuhistoriaa 1880-1950. Näyttely on avoinna 9.6.2024 saakka. Melartin-seuran puolesta annamme vahvan suosituksen, tämä näyttely on ainutlaatuinen ja kannattaa käydä katsomassa.

Erkki Melartin ja Helene Schjerfbeck tunsivat toisensa. Melartin hankki taiteilijaystävänsä tauluja ja omisti tälle piano-opuksensa 98 kolme ensimmäistä osaa: Den tysta skogen – Skymning vid ån – I höjden. Säveltäjä lähetti teosten käsikirjoitukset omistuksen kohteelle ja Schjerfbeck kiitti kirjeessään 24.12.1918 näin ”Så kom Ert musikhäfte, man jo vill ej tala om äran – jo blir så glad över att någon tänkt på mig så vänligt.

Itse näyttelyssä Melartin ei ole läsnä kuin korkeintaan hengessä. Onnistuneesti yhdistetyt taulut ja muotivaatteet muistuttavat siitä, että Helene Schjerfbeck seurasi kiinnostuneena myös muotia. Meitä näyttelyvieraita ihastutti erityisesti aivan alkuun sijoitettu muodikas kontiaisen nahoista tehty pieni takki.

Teksti ja kuvat Heikki Poroila (C) 2024