Kotimaan komeita ääniä Turussa

Turun filharmoninen orkesteri on ilahduttavasti jatkanut työtään Melartin-ohjelmiston parissa. Keskiviikkona 26.10. TFO soitti kapellimestari Ari Rasilaisen johdolla Erkki Melartinin kuudennen sinfonian (Op. 100), joka valmistui säveltäjänsä 50-vuotisjuhlille helmikuussa 1925. Konsertin alkupuolella kuultiin Jean Sibeliuksen Karelia-alkusoitto (op. 10) ja Einojuhani Rautavaaran viulukonsertto vuodelta 1977.

Ennen konserttia yleisölle suunnatussa niin sanotussa varaslähtötilaisuudessa orkesterin intendentti Nikke Isomöttönen haastatteli seuran edustajia Tuire Ranta-Meyeriä ja Jani Kyllöstä. Keskustelu liikkui Melartinin monissa musiikkielämän rooleissa, hänen persoonassaan, sävellyksissään ja tietysti erityisesti kuudennen sinfonian synty- ja esityshistoriassa. Myös kehitys tai tyylin muutos viidennen ja kuudennen sinfonian välillä oli tilaisuuden valokeilassa.

Rasilainen johti teoksen ensimmäistä kertaa, ja hänen tulkintansa Melartinin tästä viimeiseksi jääneestä sinfoniasta oli hyvin myönteinen yllätys. Kapellimestari oli löytänyt oivallisen tasapainon sinfonian eri osien välille niin, että tähänastisista käsityksistä poiketen teos tunti hyvin ehyeltä ja johdonmukaisesti rakennetulta sekä sointikuvansa että materiaalinsa puolesta. Esityksen aikana tuntui kuin Melartinin oikea henki olisi nyt tavoitettu Turussa ja säveltäjän ajatus neljästä elementistä – maan syvyydestä veden ja ilman kautta ikuisen tulen kirkkauteen – oli saanut ansaitsemansa ryhdikkään ja intensiivisen tulkinnan.

Ari Rasilaisen ja TFO:n urakka jatkuu tämän viikon perjantaina ja lauantaina, jolloin he levyttävät Melartinin sinfonian nro 6 saksalaiselle cpo:lle (Classic Produktion Osnabrück). Viides sinfoniahan äänitettiin viime maaliskuussa Turussa. Odotukset uutta levyä kohtaan ovat hyvin korkealla, onhan edellisestä sinfonioiden levytyskerrasta aikaa jo miltei 30 vuotta.